subota, 29. kolovoza 2009.

14. godina pokolja u Sarajevu "Markale 2"

Jučer sam bio u Sarajevu upravo na dan, kad se obilježavala 14. godišnjica drugog pokolja pokolja na tržnici Markale. Položeni su vijenci i istaknuto da »izvršioci ovakvih zločina, a pogotovo njihovi nalogodavci, treba da budu privedeni pravdi.« Neki jesu, mnogi nikad neće.

Masakr na tržnici Markale, 28. kolovoza 1995.Takozvana vojska takozvane Republike Srpske (danas "entitet") ispalila je 28. kolovoza 1995. u 11:00 pet granata, od desetina tisuća koje je na Sarajevo ispalila u svojoj trogodišnjoj terorističkoj (a ne vojnoj akciji). Poginule su 43, a ranjene 84 osobe. Sličan masakr na istom mjestu dogodio se 5. veljače 1994., kad je bilo 68 mrtvih i 142 ranjenih.

U oba slučaja, vlada tzv. RS je optužila vladu Republike Bosne i Hercegovine da je sama bomnbartidla vlastito stanovništvo, s ciljem izazivanja međunaronodg revoluta i moguće intervencije (do čega je, na sreću, ubrzo i došlo - ono što je trebalo biti poduzeto u travnju ili svibnju 1992.) Nažalost, bilo je "međunarodnih čimbenika" i medija koji su laži tih bandita uzimali pod nešto, što se valja ozbiljno razmatrati. UNPROFOR je vodio istragu u tajnoti, a Iizvještaj Općoj skupštini OUN podnesen je tek 1999.. Usprkos tome, četnici i danas u svojoj propagandi odriču krivnju, pozivajući se na izjavu tadašnjeg zapovjednika UNPROFOR-a generala Ruperta Smitha, da »nije jasno tko je ispalio granate«. U suđenju jednom od odgovornih, generalu Dragomiru Miloševiću, 2007., izneseno je da je razlog za tu izjavu bilo "uspavati" Srbe, jer su bili u pripremi zračni napadi NATO-a.

Na sreću, to je tada i uspjelo. Prethodne tri i pol godine, četnici su nebrojeno puta popljuvali UNPROFOR i cijelu "međunarodnu zajednicu".

1 komentar: